Van idee tot oplevering

Tijdens de eerste gesprekken met uw bouwbegeleider praat u over uw wensen voor het huis dat u wilt (ver)bouwen. Tijdens deze gesprekken is het een goed idee om samen naar de toekomst te kijken. Misschien is het financieel niet haalbaar of wenselijk om direct al uw ideeën te realiseren, maar is dat na verloop van tijd wel mogelijk. Door hier van tevoren over na te denken, kunt u uw uiteindelijke ontwerp ook op maat maken voor de toekomst.

Woonwensen op een rij

Om al uw woonwensen inzichtelijk te krijgen, maakt u samen met uw bouwbegeleider een checklist - een Programma van Eisen (PvE) - met al uw wensen voor het ontwerp. Hoe wilt u wonen? Waardoor voelt u zich prettig in uw omgeving? Een fietsenberging of een garage, gecombineerd of gewoon allebei? Een woonkamer boven en de slaapkamer beneden, een open keuken of juist niet? De mogelijkheden zijn eindeloos.
Een Programma van Eisen geldt niet alleen voor de binnenkant. U moet ook bepalen hoe de woning er van buiten uit moet zien. Ten slotte legt u de eisen die u aan de woning stelt vast. Dit kunnen bijvoorbeeld eisen zijn op het gebied van energiezuinigheid, veiligheid of groei van het gezin.

De architect

Aan de hand van het opgestelde programma van eisen, kunt u samen met uw bouwbegeleider kijken of u een woning laat ontwerpen of kiest voor een cataloguswoning. Uw bouwbegeleider kan u vergezellen bij de gesprekken met de architect of catalogusbouwer en u adviseren voordat u een beslissing neemt. Ook kan uw begeleider op zoek gaan naar een passende architect en voor u onderhandelen over de kosten.
Voordat de architect start met het ontwerpen, zet hij/zij alles op een rijtje. Voor veel onderdelen van een bouwtraject gelden regels van de overheid. Wat zijn de randvoorwaarden bij uw kavel? Welke bebouwingsrichtlijnen en welstandscriteria gelden er? En met welke kosten moet u rekening houden? Een architect ontwerpt niet alleen, maar houdt ook de bouwregelgeving in de gaten en is daar verantwoordelijk voor.

Bouwen

Door de ruime ervaring van mbl-bouwbegeleiding in de begeleiding van nieuw- en verbouw hebben wij een breed netwerk in de bouwwereld. Het kiezen van een aannemer en/of installateur die bij u en uw project past is van belang voor het slagen van uw plannen. Mbl-bouwbegeleiding helpt u bij de selectie, het calculatie stadium, het maken van 'harde' afspraken en de aanbesteding.
Tijdens de bouw zorgt uw bouwbegeleider voor de directievoering. Eventuele meer- en minderwerken worden zo voor alle partijen juist geadministreerd en opgedragen, en er kan sturing op kwaliteit en planning gegeven worden.

Van bouw tot en met de oplevering

Natuurlijk gaat u zelf regelmatig kijken op de bouwplaats om zo het bouwproces te controleren, maar u kunt ook de bouwbegeleider inschakelen. Dat kan gedurende alle fasen, maar ook bij speciale onderdelen waar u graag waar u graag wat meer deskundigheid wenst. Wist u bijvoorbeeld dat uw bouwbegeleider bij de eindoplevering een inventarisatie kan maken van de nog uit te voeren werkzaamheden en voor u kan overleggen met de aannemer wanneer en op welke wijze deze werkzaamheden worden uitgevoerd? Uiteraard moeten er ook goede afspraken over garanties worden gemaakt. Kortom veel zaken waarin u kunt worden bijgestaan door uw bouwbegeleider.

Van ontwerp tot oplevering